Od piva přes skanzen až k zemskému jádru

Ve čtvrtek 30. května 2024 měli žáci třídy CU2 oboru „Cukrář“ možnost navštívit několik zajímavých míst v nedalekém Hlinsku. Naše cesta vedla nejprve do Pivovaru Rychtář, a.s., kde jsme se seznámili s historií, technologií a výrobou piva. Nejprve jsme se dostali do varny, kde začíná vlastní varný proces a vzniká zde tzv. mladina. Dále jsme se přesunuli do spilky, kde probíhá vlastní kvašení a vzniká mladé pivo. Naše cesta pokračovala do ležáckých sklepů, exkurze byla zakončena ve stáčírně sudů.

Po prohlídce pivovaru jsme pokračovali do památkové rezervace Betlém Hlinsko. Tvoří ji roubené domky postavené v polovině 18. století drobnými řemeslníky. Žáci si zde mohli prohlédnout domácnosti a dílny tkalce, výrobce hraček, továrního dělníka i ševcovskou dílnu. Viděli, jak se dříve v roubených chalupách žilo a hospodařilo, co se vařilo, v čem se peklo.

Celou akci jsme zakončili v unikátním vzdělávací centru Planeta Hlinsko, které návštěvníkům poskytuje zábavným způsobem pohled na procesy a úkazy, které se odehrávají na planetě Zemi. Žáci se stali kapkou vody a putovali vodovodním řadem i kanalizací, nahlédli až k zemskému jádru, mohli simulovat zemětřesení různých stupňů, měli možnost vlastní silou roztočit obrovský mixér a podívali se také do nitra obrovského vysavače. Na závěr si v Planetě Hlinsko prohlédli výstavu starých kuchyňských spotřebičů značky ETA, jejichž výroba je spjata právě s tímto městem.

 

Ing. Hana Michalcová
učitelka

« zpět na výpis událostí

Potřebujete poradit?

Kontaktujte nás

Kde nás najdete?

Zobrazit na mapě