Ve dnech 3.-7. října 2022 se především pro žáky třetího ročníku učebního oboru Cukrář a učebního oboru Kuchař–číšník uskutečnil barmanský kurz. Devatenáct žáků mělo možnost pracovat pod vedením pana Miloše Trettera, zakladatele a majitele 1. České Barmanské akademie, autora několika publikací zaměřených na koktejly.
Kurz byl rozdělen na teoretickou a praktickou část. V teoretickém bloku se žáci seznámili s historií a výrobou jednotlivých surovin, ze kterých potom v části praktické vyráběli míchané nápoje. Během kurzu se naučili připravovat až 50 drinků – od krátkých nápojů před jídlem a po jídle, dlouhých nápojů, krátkých nápojů přímo do skla, nápojů obsahujících sekt až po nápoje s netradiční přípravou. Osvojili si i dovednost nošení 8 sklenic v jedné ruce.
Po celou dobu výuky měli žáci k dispozici odborná skripta a ukázkový materiál. Vyslechli si také celou řadu zajímavých příběhů a mohli se poučit ze zkušeností pana lektora.
Po úspěšném složení písemné a praktické zkoušky získali účastníci certifikát, který je uznáván českou barmanskou asociací doma i v zahraničí.
Mgr. Martina Rybková