Ve čtvrtek 6. února 2020 v hodině stolničení, potraviny a výživa, měla třída KU3 možnost se seznámit se someliérkou paní Tománkovou a její prací. Nejprve nám řekla něco o pěstování révy, druzích a donesla oranžové víno.
Oranžové víno je termín, který se používá pro vína vyráběná starobylými technologiemi. Výroba oranžových vín v hliněných nádobách (kvevrech). Podrcené hrozny se uzavřou do těchto nádoba a celý proces výroby probíhá samovolně bez zásahu člověka.
Názorně nám ukázala jak se provádí degustace vína. Žáci pak měli vyhodnotit chuť a vůni, což byl pro některé oříšek.
Na oranžové víno si musíte zvyknout kvůli tříslovinám, intenzivní chuti a vůni. Místo jiskrné svěžesti se připravte na byliny, koření a podzimní zadumaný les.
Oranžové víno vás možná zaskočí, ale zážitek to bude v každém případě. Jen prosím nezapomeňte svou láhev oranžového nechat dobře vydýchat.
Pak následovala diskuse. Bylo to velmi poučné a zajímavé.
Ing. Milena Dušková