V úterý 5. dubna 2022 proběhl na Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod šestý ročník soutěže „Kuchař Vysočiny junior 2022 open“, kterou pořádala škola pod záštitou Kraje Vysočina.
Naši školu reprezentovaly 2 kuchaři ze třídy KU3 – Veronika Kovářová a ze třídy CK1 Ondřej Jánoš.
Soutěžní tým měl připravit v časovém limitu 60 minut 4 porce předkrmu a 4 porce hlavního chodu s omáčkou s minimálně 1 přílohou. Povinnou surovinou pro předkrm byly kuřecí játra a povinnou surovinou pro hlavní chod bylo kuře.
A s jakými pokrmy naši žáci soutěžili?
Předkrm – kuřecí játrová pěna, listové mističky, blumová omáčka a kompotovaný vlašský ořech.
Hlavní chod – kuřecí prsa špikovaná sušenými rajčaty, omáčka z mascarpone, bramborové krokety obalované v bílém máku a brusinky.
Výkony žáků hodnotila porota složená z odborníků z Asociace cukrářů a kuchařů ČR. Při hodnocení přípravy pokrmů se porota zaměřila na technickou zručnost a dodržování hygienických pravidel. U hotových pokrmů byl hodnocen jejich vzhled, originalita a kreativita, úroveň prezentace, konzistence, chuť a vůně. Do hodnocení soutěžního úkolu byl zahrnut rovněž úklid pracoviště.
Žákům a paní učitelkám odborného výcviku za jejich práci děkuji.
Ing. Marie Michálková