Ráno jsme odjeli autobusem do Žamberka. První zastávkou bylo Městské muzeum, kde jsme se seznámili s historií a kulturou našeho regionu.
Následovala prohlídka místní lékárny, kde jsme se dozvěděli o významu léčivých bylin a jejich využití v medicíně. Měli jsme možnost ochutnat bylinné sirupy
První činností byla příprava základu čerstvého sýra.
Poté jsme navštívili místní pivovar, kde jsme se dozvěděli o procesu vaření piva a mohli jsme ochutnat různé druhy surovin. Bylo to velmi poučné a zábavné.
Po prohlídce pivovaru jsme se přesunuli do domku Prokopa Diviše. Zde jsme si připravili společný lehký oběd na kachlovém sporáku. Následovalo pečení placek v troubě kachlového sporáku. Připravili jsme žitnou kávu.
Prohlídka domku byla doplněna výkladem o Prokopu Divišovi a způsobu života a hospodaření na přelomu 19. a 20. století. Bylo to jako cesta zpět v čase. Pak jsme se věnovali stloukání másla.
Nakonec jsme se vrátili zpět do Městského muzea, kde jsme se věnovali dokončení výroby sýra. Příprava pokrmů a sýra bylo velmi zajímavé a přínosné pro náš obor.
Ing. Milena Dušková