Dne 13. října 2016 na SOŠ a SOU ve Vlašimi na zámku se opět letos konala kuchařská a cukrářská soutěž. Brzy ráno paní učitelky odborného výcviku a 5 žáků učebních oborů vyrazili směr Vlašim.
Soutěžili jsme ve 3 kategoriích. Příprava slavnostní tabule – soutěžili Libor Fehér z 3. ročníku a Oldřich Chmelíček z 2. ročníku, oba z oboru Kuchař – číšník. Prostřeli a připravili výseč slavnostní tabule pro 2 osoby dle platných pravidel na téma „Čarovné květy chryzantém“.
Teplá kuchyně – soutěžila Adéla Kužílková, 2. ročník oboru vzdělání Kuchař – číšník. Adéla měla za úkol připravit 4 porce hlavního pokrmu včetně přílohy. Hlavní surovinou letošního ročníku bylo telecí maso. Časový limit přípravy byl 90 minut. Její pokrm byl italského původu „Telecí saltimbocca podávaná s dýňovým ragú, bramborovým pyré s bazalkovým pesto a pyré s červenou řepou“.
Cukrářský výrobek – soutěžila Zuzana Čermáková a Nikola Neradová ze 3. ročníku oboru vzdělání Cukrář. Děvčata musela dodržet zadání dortu „Podzim čaruje“. Hlavní dekorační surovinou na dortu byla modelovací hmota.
Na závěr celé soutěže v odpoledních hodinách bylo vyhlášení výsledků v obřadní síni vlašimského zámku. I letos jsme si odváželi medaili – tentokrát zlatou za 1. místo ve slavnostních tabulích.
Žákům a paní učitelkám za jejich práci děkuji a gratuluji.
Ing. Marie Michálková