Mezinárodní kurz pro vyučující německého jazyka. Österreich Spektrum Lernräume und Lebenswelten

V rámci našeho programu Erasmus + projektu 2018-1-CZ01-KA101-046916 „ Mezinárodní kurz pro výuku německého jazyka rozšířený o kulturu a gastronomii“ jsem se zúčastnila 12 denního semináře v Rakousku. Tento seminář navštívili především vyučující z vysokých škol z různých zemí jako Finsko, Namibie, Indie, Mexiko, Vietnam, Čína, Senegal, Polsko, Maďarsko, Albánie, Uzbekistán, Azerbajdžán, Moldávie, Arménie, Rusko.

První část kurzu se uskutečnila v Raachu am Hochgebirge. Zde byla velká část výuky věnována německé a rakouské němčině a čím se od sebe liší. V rámci výuky jsem navštívila čokoládovnu Lindt ve městě Gloggnitz. Co bylo pro mě nové, byla divadelní pedagogika a její kreativní nasazení do výuky. Dále jsme zde zpracovali rechergi (výzkumný projekt), kdy jsme se ve skupinách museli dotazovat místních lidí na zadané otázky a pak předvést prezentaci ostatním.

Měla jsem možnost zde ochutnat krajové pokrmy a potraviny, které většinou pocházeli od místních obyvatel a z okolí. Patřily sem různé sýry, máslo, jogurty, marmelády, z pokrmů tafelspitz nebo typické tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou.

Druhá část semináře probíhala v St. Polten. Zde jsme navštívili místní rádio Campus, kde jsem měla možnost živě vysílat do rádia. Bylo to velmi zajímavé a pro mě nová zkušenost. Dále jsme byli seznámeni s různými programy pro výuku pomocí digitální technologie a museli jsme ve skupinách natočit krátké video ve velmi krátkém čase na různá témata jako předpověď počasí, regionální zprávy, talk show, reklama atd. a to pak bylo prezentováno ostatním.

Měli jsme možnost navštívit Vídeň, seznámit se s jejími památkami. Navštívila jsem kavárny jako Sachr hotel, Centrál kavárnu, univerzitní restauraci, kde jsem ochutnala vídeňský řízek s typickým bramborovým salátem, sacher dort, císařský trhanec s restovanými švestkami a kávu melange, která patří mezi oblíbené druhy Rakušanů.
Mezi zážitek patří návštěva starobylého městečka Krems. Toto město je proslulé svými vinicemi. My jsme jednu z nich navštívili s ochutnávkou letošního vína a různých vinných šťáv, pochutin. Pak následovala chvilka poezie s Kirstin, která nám přednesla různé básně. Byl to velmi poetický večer.

V St. Polten jsem objevila sladkou specialitu a tou byl Prandtauer dort. Odtud pochází i nám známe frankfurtské párky.
Výuka byla doplněna o různá cvičení, analýzu textů, zdůraznění komunikace. Jeden večer byl věnován promítání rakouského filmu Trafikant.

Celý seminář vedený v německém jazyce doplněný o rakouskou němčinu byl pro mě dobrou zkušeností, seznámení s rakouskými pokrmy, ale i kulturou, mentalitou a zvyky kolegů z ostatních zemí. To mohu využít při výuce gastronomických předmětů.

Ing. Milena Dušková

 

 

« zpět na výpis událostí

Potřebujete poradit?

Kontaktujte nás

Kde nás najdete?

Zobrazit na mapě