Naše cesta započala, když jsme se sešli s ostatními spolužáky a s naší paní učitelkou třídní na choceňském nádraží. Odtud jsme jeli vlakem do Vysokého Mýta. Poté naše cesta pokračovala do Regionálního muzea. Zde na nás již čekaly připravené expozice na téma ,,Sladké mámení”.
Nejprve jsme zhlédli video o výrobě a historii cukru. Následně jsme šli do druhé místnosti, kde jsme si prohlédli zmenšené modely různých cukrovarů a vývoj od cukerné homole až po kostkový cukr.
Naše cesta pokračovala do třetí místnosti, ve které byly připravené ručně psané a tištěné recepty s kuchařkami, dále zásobní nádoby na sypké suroviny, modely zákusků, různé cukřenky, staré váhy a pokladna.
V poslední místnosti byla ukázka kuchyně z minulého století a různých starých formiček, některé se používají dodnes. Než jsme odcházeli, tak nám paní průvodkyně předvedla pokus. Použila popel, cukr, sodu, technický líh a zápalky. V tomto pořadí na stůl naskládala plech, formu a misku, do které udělala z popelu důlek, poté nasypala cukr se sodou, polila ho lihem a zapálila. Po chvíli vylézali “červíci”.
Myslím, že za naši třídu CU2 mohu poděkovat a říci, že jsme si to moc užili.
Lucie Hejlová
Třída CU2